Swimrun tog alla med storm – och två klassiker försvann

Vi börjar med det roliga. Juniskär Swimrun. Tävlingen är inget för mig. Jag är för dålig på att simma. Ett ämne för träning, om jag ska vara snäll med mig själv, och på en 18 kilometer lång bana där 4000 meter består av tiogradigt havsvatten är det simkunskaperna som avgör. Väderomslaget återställde ordningen i Bottenhavet före startskottet hann brinna av i småbåtshamnen i Juniskär.

20160813_131852
Gänget som gjorde Juniskär Swimrun 2016.

För bara några veckor sedan var det förväxlande likt Medelhavet där ute. Västan blåste bort det solvarma ytvattnet och vi säger välkommen till höst. Sista paret anmälde sig alldeles före start på lördagen. Till slut stod 13 par på startlinjen. Ingen försvann där ute i sjön, även om alla inte tog sig i mål. Men det här är en tuff sport, tveklöst. Vann gjorde Adam Stenman och Lovisa Jönsson, som du kan se skymta förbi i filmen när de tar sig i land på Skigan, hack i häl på storsimmarna Per Sundström och Fredrik Jakobsson. Med vinnartiden två timmar, 55 minuter och 18 sekunder så stod de för en imponerande insats. Lite tur hade de kanske att vinden inte låg på friskare just under lördagen. När det friskar i blir det ordentligt rörigt ute vid Skigan. Jag är i vilket fall imponerad av Juniskär Swinrun  – arrangemanget, stämningen och deltagarna. Om jag är sugen ändå? Nej, aldrig. Men jag kommer och kollar in andra upplagan, nästa sommar.

20160813_131758
God stämning, krävande tävlingsform och fina badmössor.

Tråkigare är det att både Drakloppet och Berg till berg ställer in i sommar. Stans bästa traillopp, även om Berg till berg är mer än så, är redan saknade. I alla fall av mig. Jag skulle kunna lägga ut texten om det jag tycker Drakloppet borde ha gjort, som att köra en lördag med en defilering genom stan och lägga tid på marknadsföring. Utan storytelling, blir det bevisligen inget alls. Och det är jättesynd. Drakloppet är alldeles för bra för det. Bara för att hedra tävlingen sprang jag och Martin Nissar ett alternativt Draklopp idag.

20160814_150025(0)
Otrolig natur, nära Sundsvalls centrum.

Berg till berg är, som jag sagt många gånger tidigare, en riktig Sundsvallstävling. Båda stadsbergen år med. Snabbt, tungt och kul. Anledningen till att det inte blev något i år vara visst tidsbrist, snarare än något annat. Vi får skärpa till oss. Sundsvall behöver fler traillopp. Här är kartan, om du vill testa vårt alternativa Draklopp. Ladda ned navigationsfunktionen i Wikiloc och spring.

Powered by Wikiloc
Som van

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.