Gumsekullen Vertical från toppen och målet. Foto: Run UF


Säsongen är i gång. Även i Sundsvall är det trångt mellan loppen. Så trångt att vi får en olycklig tävlingskrock redan i helgen. Å ena sidan Gumsekullen Vertical i Nolby. Ett udda lopp. Kanske ett engångsevent. Kanske en succé som sätter “motbackelöp” på kartan även i Sundsvall. Backar har vi ju gott om. Å andra sidan Icaloppet på Alnö. Årets första halvmara och ett etablerat asfaltslopp. För många avstampet på tävlingssäsongen och en värdemätare på löparformen inför Stockholm maraton den 31 maj. Väldigt synd att det blev så här. På sätt och vis är jag medskyldig, som delaktig i upplägget kring Sundsvall trail tour. I dag pratade jag med Eila Söderman, en av tre gymnasieelever som arrangerar backloppet i Nolby genom UF-företaget Run UF. Överskottet ska de skänka till välgörenhet. Med 68 anmälningar så här långt är hon ändå rätt nöjd.
– När vi satte tävlingsdatumet så hade Icaloppet inte satt ut sitt datum ännu på sin hemsida. Vi hade tänkt att vi skulle vi ha koll på det, men så glömde vi bort det. När vi fick reda på att Icaloppet också valt den 10 maj så var det bara en månad kvar och då tyckte vi att det var för sent att ändra, säger hon.
Själv ska jag springa uppför på lördag. Gumsekullen Vertical går i två olika slingor. En röd på 4,7 kilometer och en svart på 700 meter.

Röda och svarta slingan. Den senare kan bli en nära döden-upplevelse.

Röda slingan gör en lov runt fiskedammen innan det bär av mot toppen. Svarta slingan är kompromisslös – pang, poff rakt upp för Gumsekullen. Motbackelöp som det heter i Norge, där tävlingsformen finns med i tävlingskalendrarna sedan länge. Backlopp av det här slaget har sitt ursprung i Skottland. Tydligen utövas den brett även i andra backiga delar av öriket där tävlingar i “Fellrunning” kategoriseras i svårighetsgrad utefter graden av stigning och distans. Mer om det kan du läsa här:  Vertikala kilometrar springs även inom extremlöpningen Skyrunning, på hög höjd, där vår egen Emelie Forsberg är en av världens absolut vassaste. I Nolby blir det, som sagt, 700 meter och cirka 250 höjdmeter. Jag är övertygad om att det kommer att bli fruktansvärt jobbig att ta backen i full fart. Samtidigt är den är typen av löpning en dröm för den som längtar efter en massiv mjölksyrechock och blodsmak i munnen. Någon? Apropå Emelie Forsberg. Den här filmen är förstås en reklamfilm för Salomon. Kom ihåg det när du tittar på den. Men visst verkar hon ha det rätt okej där uppe vid polcirkeln? I en tid av trailöpningsmani, längtan till naturen, bergen, snön och så vidare så träffar filmen liksom mitt i. Någon får gärna ruska tag i mig.