Störtebecker: så lite asfalt som möjligt nästa år

Perspektiv från glasspinnen 45 minuter före start …
… och nu kör vi om en minut.
Mats Störtebecker, ägare till gymkedjan
Moove och arrangör.

125 på startlinjen. Först stig och grus ned mot Norrliden. Sedan ren asfaltsplåga utför Stadsbacken till Ludvigsbergsvägen. Därifrån ned mot Tonhallen via en kort stig och så asfalt igen till campus Åkroken och fantastiska 3:30 per kilometer med åtta kvar. Efter universitetet kommer verkligheten i kapp i höjd med järnvägen. Tunga ben upp mot Sidsjön, rundning av västra sjöänden och sedan i promenadfart upp för slalombacken innan det lättar igen på toppen. Sedan blir det ny fart i riktning mot milspåret mot toppen av Södra berget. Så slutligen ett ärevarv före målgången på Ängen. Där är själva poängen – i årets upplaga av Berg till berg. Omgången var den näst bästa hittills av de tre som Mats Störtebecker och gänget på Moove arrangerat sedan de startade den här traditionen 2012. I fjol var sträckningen bättre, tycker jag. I alla fall passade det min sluggerstil bättre. Jag gillar ju att gneta i slalombackarna och Södra berget, som vi tog i fjol, är lite maffigare än Sidsjöbacken. Efter dagens omgång pratade jag en stund med Mats Störtebecker. Han är förstås nöjd och konstaterar samtidigt att nästa års utmaning blir att hitta en bana som går på så lite asfalt som möjligt. I år var det ovanligt mycket. Själv tror jag att han och de andra kan hitta en förhållandevis asfaltsfri sträckning via Esplanaden och Grevebäcksparken. Om ett år får vi se. Som vanligt är banan hemlig till startdagen.

En annan grej jag gillar med Berg till berg är den sköna stämningen vid målgången på Ängen. 2012 var det visserligen spöregn, men i fjol var det sol och i dag var det bara behagligt. Se själv:

Fok hänger runt och väntar på prisutdelningen …
… sträcker ut sig i gräset …
… Tomas Rex skriver autografer (!) …
… andra, som det här lyckliga löpargänget, tar en obilgatorisk selfie …
… och Clary Rex glider runt.

Folk hänger runt, som sagt. Småpratar. Väntar på prisutdelningen. Någon tar en kaffe och käkar godis. Tid finns, det är ju lördag. När de sista löparna tar sig över mållinjen får de applåder. Sedan kliver bergakungen och bergadrottningen upp på prispallen. Som vanligt var det Andreas Svanebo som vann herrklassen (38.38). Hela resultatlistan hittar du här:

Sundsvalls bergakung, Andreas
Svanebo, med fru, barn och hund på plats.
Amanda Bränström samlar pengar för
kampen mot trafficking. Hon stod för
dagens bästa insats, tycker jag.

Att han vinner lopp här i stan börjar nästan bli lite tjatigt. Ungefär som Gary Lineker sa om fotboll – It´s a simple game. Twenty-two men chases a ball for 90 minutes, and at the end the Germans always win. Här är det bara att byta ut Tyskland mot Andreas Svanebo. Tyvärr blev det ingen duell mellan honom och SM-guldmedaljören Ababa Lama, som av någon för mig oklar anledning inte kom till start. I damklassen gick Elin Widegren i mål som etta. Hon sprang in på 49.46, en minut före mig. Jag tycker annars att det var Amanda Bränström som stod för dagens bästa insats. Hon springer för att samla in pengar till organisationer som jobbar mot det vidriga utnyttjandet av människor, som med ett annat ord kallas trafficking. Hittills har hon samlat ihop 8 300 kronor. I dag sprang hon i mål med änglavingar på ryggen. Bra jobbat! Om du är intresserad av hur du ska göra för att skänka en slant till det här behjärtansvärda ändamålet så kan du titta på det här:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.