Snart final i länskampen om universitetet – i Stockholm

– Pappa, det där är inte normalt att gå och dra en cykel mitt i vintern.
Det är sant. I går fick jag höra det av mitt äldsta barn när vi gick där över skolgården i snön. Jag med cykeln några meter framför. Skolgårdarna är särskilt känslig mark för avvikande beteende. Där blåser värderingarna ständigt runt i luften, som osaliga andar beredda att hemsöka den som bryter normen. Att vara vuxen och cykla på vintern är avvikande. Här åker vi bil. Att visa skolungarna att det faktiskt går kanske är mitt sätt att bidra till en förändring. Men nog om det. Utvecklingen kring Mittuniversitetet (Miun) är mer intressant.

Här  i Socialtjänstens gamla lokaler i Grönborg kan det bli två våningar till och en ny lärarhögskola om  campus Härnösand flyttar till Sundsvall.

Det mediala intresset är på sina håll stort. Nu på morgonen rapporterar flera medier om att landstingsstyrelsen i Västernorrland ställer sig på Härnösands sida, mot universitetsledningens förslag. Mest offensiv är annars Tidningen Ångermanland (TÅ) med redaktion i Härnösand. Under tisdagen hade TÅ en knippe artiklar i ämnet på webben (allehanda.se). Där får vi reda på att landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland, Per Wahlberg (M), inte alls gillar förslaget om att flytta campus Härnösand till Sundsvall. Trots att han bor i Sundsvall, noterar TÅ. Per Wahlbergs analys går på tvärs mot universitetsledningens:

– Campus Härnösand har en stor betydelse för Ångermanland och Ådalen som inte Sundsvall eller Östersund kan fylla, så ur ett regionalt utvecklingsperspektiv är förslaget helt förkastligt.
– Härnösand har sin nisch med distansutbildningar, boendet är ordnat för studenterna och man har sambiblioteket. För hela länets bästa vore det bra att ha kvar de noder vi har, säger han.

TÅ skriver också om kritiken mot landshövdingen, Bo Källstrand, som ”inte entydigt står på Härnösands sida mot förslaget att avveckla campus”. Misstankar finns om partiskhet. Som intäkt för det tas bland annat att landshövdingen, trots att han bor i residenset mitt i Härnösand, inte fanns på plats vid den stora manifestationen i Sambiblioteket i lördags. Mot flyttförslaget

– Jag hade annat att göra i lördags. Har jag synpunkter på vad universitetsledningen ska göra så har jag andra möjligheter att komma i kontakt med dem … att jag som chef för länsstyrelsen skulle säga att universitetsledningen inte begriper vad som bäst för universitetet känns magstarkt, försvarar sig Bo Källstrand.

Vidare skriver TÅ att Härnösands före detta kommunalråd, Anders Gäfvert (M), vill chartra ett plan och flyga ned hela kommunfullmäktige till Stockholm för att demonstrera. Ord och inga visor det.
I Sundsvalls Tidning har den redaktionella rapporteringen varit begränsad de senaste dagarna. En debattartikel publicerad under tisdagen väckte dock reaktioner. I Härnösand. Sex företrädare för några av Sundsvalls och regionens mäktigaste industrier och företag kallar förslaget om campusflytten till Sundsvall för ”framsynt”. Företagsledarna för ett relativt kortfattat resonemang om ”flexibilitet” och ”livslångt lärande” och betydelsen av att finnas i Sundsvall:
Att omlokalisera verksamheten från Härnösand är ett obekvämt och smärtsamt beslut, men som i ett längre perspektiv ändå framstår som rätt. För vad är alternativet?, skriver de.

Härnösands kommunalråd Fredd Nilsson (S) om företagsledarna  Lars Dahlquist, Metso,  Davide Garofalo, Kubal, Pär Melin, Akzo Nobel, Örjan Pettersson, SCA, Hans Martin Sensair, Björn Jörgen Lundgren, Norrporten.

Svaret kom snabbt. Härnsöands kommunalråd, Fred Nilsson (S), konstaterade i en intervju i Radio Västernorrland senare under dagen att de sex företagsledarna är ”ganska okunniga” och ”inte satt sig in i frågeställningen”.
Värt att notera är att Miuns rektor, Anders Söderholm, också kommenterar den mediala rapporteringen på sin blogg. Hans senaste inlägg rör den före detta statsministern, Göran Perssons, inspel. I en intervju med TÅ, som även Länstidningen i Östersund hakat på, påpekar Göran Persson att näst på tur för avveckling kan Östersund eller Sundsvall stå. Anders Söderholm avfärdar Göran Persson på sin blogg:
Det är en i sammanhanget högst olycklig koppling han gör. Om vårt förslag blir verklighet så går vi en tid till mötes som innebär både förändringar och möjligheter men också utmaningar och risker. Jag vill därför, av omsorg om det gemensamma universitetets framtid och den process som vi eventuellt är på väg in i, stilla vädja om att vi inom universitetet inte gör oss skyldiga till denna typ av dramaturgi som försvårar vårt arbete framöver. 
En spännande fortsättning följer. På måndag (18/2) ska universitetsstyrelsen ta ställning till förslaget. Ledarskribenten på TÅ och Örnsköldsviks Allehanda (ÖA), Anders Rönmark, har kartlagt beslutsfattarna. Hans slutsats är att styrelsen antagligen inte kommer att sänka sin egen rektor, vilket ju skulle bli fallet om den tar ett beslut i strid med hans förslag. Universitetsstyrelsen sammanträder på neutral mark på måndag. I Stockholm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.