Skog, Berg och Hav hjälper dig att ta klimatansvar #RunnersForClimate #LöpareFörKlimatet

Traillöpning är mer än konditionsidrott. För mig är naturupplevelsen lika viktig som den fysiska ansträngningen. Livet blir enklare, kanske begripligare till och med, när andningen möter fotosyntesen. Hemoglobin och klorofyll. Cirkeln sluts. Tanken väcker både längtan efter barmark och en fråga om ansvar.

Avstå flygresor själv och kräv att researrangörerna tar fram hållbara alternativ

För en vecka sedan, fredagen den 15 mars, deltog fler än 1,5 miljoner människor i klimatstrejker över hela världen. Alla var inte lika unga som Greta Thunberg, men det är hon som inspirerar och aktiverar. Med ålderns rätt ställer hon och hennes generationskamrater uppenbart rimliga krav på oss vuxna. Vi får fan ta mig börja skärpa oss. Särskilt sådana som vi – som betraktar mig som miljövänner med löparskor. Som grupp måste vi se över våra val.

En bra start är att ställa krav på alla arrangörer av löparresor och trailäventyr. Genom att kollektivt ställa krav så går det att tvinga fram strukturella förändringar, i slutänden politiska beslut. Avstå flygresor själv, om de inte är nödvändiga. Kräv att researrangörerna tar fram hållbara alternativ. Markera ställningstagandet med #löpareförklimatet eller #runnersforclimate. Om några ska flyga på dagens premisser så är det de unga, som Greta Thunberg, även om hon avstår själv. Vi som redan övertrasserat våra utsläppskonton får hejda oss.

Vi som bor just här i Sundsvall med omnejd behöver inte ens göra avkall på nöjet att få delta i fantastiska tävlingar. I år har vi en hel trailserie med nio deltävlingar att njuta av – Skog, Berg Hav:

Skog, Berg och Hav är precis vad den heter, en serie trailävlingar som tar dig genom skogar, över berg och ut till havet. David Holmberg, samordnare och initiativtagare beskriver Skog, Berg och Hav som “Norrlandskusten i ett nötskal”.

Vårdkasen Backrace är först ut med start om en vecka, den 30 mars. Tävlingen arrangeras av Johanna Bygdell och Magnus Jensen Utmaningen: Vårdkasens slalombacke i snö. När tävlingen är klar öppnar pisten för utförsåkarna. Här är hela tävlingsserien. Det handlar om banor från enstaka kilometern upp till ultradistans. Det finns utmaningar för alla. Från nybörjare till elitlöpare, gammal som ung. I slutet av säsongen summeras resultaten och vinnarna får pris:

  • Vårdkasen Backrace 30 mars
  • Havstrailen 1 maj
  • Nolby Sky Sprint Race 17 maj
  • Sundsvall Trail 18 maj
  • Nedansjö Trail 13 juli
  • Sidsjöloppet Backen 25 maj
  • Lögdö Cross Country 10 augusti
  • Fågelberget Night Trail 17 oktober
  • Rödvinmyrans Terränglopp 26 oktober

Om du vill veta mer om de lokala löpartävlingarna, inklusive länkar till alla arrangemang i regionen – kolla in Lokala löparkalendern 2019. Börja också leva som du lär. När vi gör det tillsammans så lär vi oss också att leva. Tävla på hemmaplan i år.

Havstrailen 2018.