Så blir det nya universitetsområdet i Sundsvall – om Härnösand läggs ned

Ur dokumentären Smutsiga pengar. Om en mörk sida av globaliseringen.  Foto: SVT

Ser en fransk dokumentär om den organiserade brottslighetens pengar och slås av hur vass teve det är. Analysen är följande: avregleringarna under Thatcher och Reagan på 1980-talet gav maffiapengarna en gigantisk möjlighet att bli vita. Den grova, organiserade brottsligheten kunde plötsligt filtrera pengarna genom den globala bank- och finansmarknaden. Nu, efter finanskrisen, suktar istället de krisande bankerna efter maffians svarta pengar. Maffian är starkare än någonsin och på väg mot herravälde. En läskig vision, som illustreras med brinnande sophögar i Neapel. Själv skrev jag en artikel under fredagen om det nya universitetsområdet i Sundsvall, som det blir om Mittuniversitetets styrelse tar beslut om att lägga ned Campus Härnösand. Artikeln bygger på den kostnadskalkyl, som Sundsvalls kommun tog fram i mitten av januari på begäran av Miun. Planen gäller kvarteret Grönborg och kvarteret Förrådet. Artikeln illustreras med en skiss över alltihop. Nyheten är att planen inte bara inkluderar en ombyggnation av befintliga lokaler, utan även en helt ny byggnad. Tanken är att den nya byggnaden ska knyta ihop kvarteren så att universitetsområdet ska kännas som ett sammanhängande stråk från Åkroken i norr till järnvägen i söder. Kostnaden beräknas landa på 108 miljoner kronor. Miuns årshyra blir på cirka 11,5 miljoner kronor. Borta är det tidigare förslaget om en påbyggnad med två våningar i kvarteret Förrådet, där socialtjänsten finns idag. Själv tycker jag att den här nyheten kommer i grevens tid. Universitetsstyrelsen ska ta beslut på måndag.
Kanske bidrar informationen till att nyansera den debatt som pågår. Härnösands kommunalråd, Fred Nilsson (S), går i bräschen för kritikerna. I Mittnytts debatt mellan honom och universitetsrektorn Anders Söderholm i torsdags framkom i och för sig inget nytt. Men klart är att Fred Nilsson anser att det i vart fall inte finns några ekonomiska skäl för en flytt. Tvärtom har det kommit fram nya pengar i Härnösand. Exakt hur finansieringen ser ut har jag inte koll på. Jag vet bara att Sundsvalls kommun inte ska skjuta till några skattemedel.

Här var det gubbtungt. Fred Nilsson (S), Tomas Tiberg och  universitetsrektorn Anders Söderholm i debatt om Mittuniversitetets framtid i Mittnytt. Foto: SVT

Under veckan är det annars Tidningen Ångermanland, som inte oväntat, rapporterat mest. Sedan sist jag skrev har bland annat LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson uttalat sig mot flyttförslaget i en intervju med TÅ. Campus Härnösand är bra eftersom det motverkar den sociala snedrekryteringen till högre studier inom regionen, anser han. TÅ lyfter även fram en rad andra kritiker. Bland annat skolpolitiker från samtliga kommuner i Ångermanland, landstingsstyrelsen i Västernorrland samt Härnösandsföretagarna. Samtliga vill påverka universitetsstyrelsen att gå emot förslaget. Inga röster hörs däremot i TÅ för en nedläggning, vilket kanske inte är så konstigt. Ingen i Härnösand vill väl att det blir så. Men inte heller luntan på 97 sidor, som ligger till grund för rektor Anders Söderholms ställningstagande för en nedläggning, ges något utrymme. Här faller TÅ in i det som brukar kallas kampanjjournalistik. Min egen redaktion körde i sin tur en nyhet i veckan om att landstingspolitikern Rodney Engström (M), som var med när landstingsstyrelsen tog ställning, inte begrep att han var det (!). Vi toppade det med att de båda kommunalråden i Sundsvall, Magnus Sjödin (M) och Lars Persson (FP), ifrågasätte varför landstingsstyrelsen läagt sig i universitetsfrågan. Kanske för att de är länspolitiker? Det är i alla fall vad jag tror.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.