Ödesdag i morgon för universitetet

Så här kan det nya universitetsområdet bli i Sundsvall om Mittuniversitetetsstyrelse tar beslut om att lägga ned i Härnösand …
… men Härnösandspolitikerna har inte gett upp. De kommer att närvara vid styrelsemötet i Stockholm på måndag.

I ST i dag skriver Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet, om varför han anser att Campus i Härnösand bör läggas ned. Bakgrunden är sparkravet på 50 miljoner kronor. Fem miljoner billigare hävdar han att det blir med två campusorter istället för tre. För Härnösands del tycks inte lösningen stavas enbart pengar. Enda alternativet till nedläggning är att Mittuniversitetet satsar på mer verksamhet i Härnösand, så att orten lockar fler reguljära studenter på campus för att balansera det stora antalet distansstudenter. Men, det här är alternativet tror inte universitetsledningen på. Universitetet ska ju spara.

Så här skriver Anders Söderholm::
”Cirka 90 procent av alla studenter vid Campus Härnösand studerar idag i någon form av distansutbildning, och det finns inget som tyder på att utvecklingen mot ett campus med nästan enbart distansstudenter kommer att ändras. Därmed inte sagt att dagens studenter vid Campus Härnösand skulle vara missnöjda, men det finns en gräns för hur få de reguljära campusstudenterna kan bli för att kunna upprätthålla en godtagbar servicenivå och en attraktiv campusmiljö, och vi menar att den gränsen i praktiken har passerats.”

I morgon är det alltså dags för beslut. Frågorna är många. Ska styrelsen skjuta upp hela beslutet? Vore kanske smidigast för de sittande ledamöterna, som då slipper gå till historien som de som punkterade Härnösands rätt långa era som utbildningsstad. Bara några år efter att staden äntligen blev universitetsstad. I gengäld riskerar ledamöterna då att gå till historien som de som inte vågade ta ansvar för Mittuniversitetets framtid, utifrån de givna ekonomiska förutsättningarna. Då återstår ju att fråga sig – bryr sig regeringen? Skjuter staten till mer pengar? Ytterligare en fråga är vad som händer med Anders Söderholm, om styrelsen inte tror på hans förslag? Läget är tillspetsat för samtliga inblandade parter. Antar att många Sundsvallspolitiker, just nu håller tummarna i smyg för att styrelsen omfamnar Anders Söderholms förslag. Då kan de se fram emot en efterlängtad satsning i Sundsvall. Ett växande Åkroken. Tillväxt i Sundsvall. Drömläge för staden, som behöver något att tro på. Det enda som saknas då är en järnvägsstation – en konkret uppkoppling mot Östersund. Men det sker i sådan fall på Härnösands bekostnad, som får finna sig i att bli en sovstad till Sundsvall. Världen är uppenbarligen orättvis. Så förnedrande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.