Missa för guds skull inte Sidsjöloppet

Att ha skorna i hallen känns så där, av olika skäl. Lösningen blev den här hyllan där dojorna får stå och luftas strax under takhöjd i stället.

Jag har ställt dojorna på hyllan. Inte bildligt, utan ordagrant. En bra lösning för den som inte vill ta med sig skogen in i hallen efter rundan. På lördag är det lopp igen. Sidjöloppet har vuxit till ett riktigt stort evenemang. Internationella föreningen har fått med Sveriges Radio P4 Västernorrland som arrangör. Sundsvalls kommun sponsrar.

Spring du också. Det ska jag.

Samarbetet med radion innebär en ordentlig uppgradering av Sidsjöloppet och jag hoppas på folkfest. Alla förutsättningarna finns. Loppet går i två distanser. Själv springer jag 10:an. Alternativet är 3,1 kilometer – ett varv runt sjön. Att delta är gratis. Länk till anmälningsformuläret hittar du här:

  • 10. 00 Registrering startar
  • 11.15 Uppvärmning
  • 11.30 Start 10 km
  • 13.30 Uppvärmning
  • 13.45 Start 3,1 km
  • 15.30 Prisutdelning 10 km och 3,1 km

Som sagt, Sidsjöloppet har alla förutsättningar för att bli en löparfest. Internationella festivalen drar i gång strax före korta loppet. Erik Nyberg, känd från radio och tv, är speaker. Tydligen blir det en kombination av grill, fiske, kanotpaddling, capoeira, dragspel och tropiska DJ:ar. Vad sägs om den kombon i en tid då dumhet och intolerans vinner mark? Även i Västernorrland verkar alldeles för många tro att nationalism och en främlingsfientlig politik löser våra problem. Så är det inte. Tvärtom är det en återvändsgränd som i värsta fall leder till katastrof. För att hitta bevis på vad urspårad nationalism kan leda till behöver vi inte gå tillbaka till 1930-talets Tyskland. Den etniska rensningen på Balkan under 1990-talet ligger närmare till hands. Inte för att jag tror att vi kan hamna där. Fel väg är det i alla fall. Att begränsa invandringen är ingen lösning på våra verkliga problem. Faktum är att medelåldern stiger för varje år i många norrländska orter och att den skattebetalande delen av befolkningen krymper i samma takt. Att då tro att det löser något, om vi begränsar möjligheterna för människor att bygga en ny framtid här, det är att tro väldigt galet. Verkligheten är mer komplex än så. Löpning, grill och musik betydligt roligare. Jag tror det är ett bra sätt att lära känna varandra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.