Skidspetsar

På väg ner från Fågelberget. Spårigt när det fryser på.

Jag brukar njuta i mars. Minns då jag satt på bussen som tonåring och tittade ut genom det skitiga bussfönstret på väg hem till byn. Det förtvivlade vemodet i att se min egen noppiga rock i den avslöjande vårsolen. Knepet var att kisa mot solen och låta strålarna lysa upp varje mörk vrå i huvudet, tränga bort svärtan. Inte för att det löste alla problem, men det blev lättare. Med åren har jag börjat tycka om skaren, påsken med de färggranna fjädrarna och till och med skiten som tinar fram i snödrivorna. Allt kan bara bli bättre. Långfredagen, korsfästelsen, kyrkobesök och hopp. Allt på en gång. Koncentrerat i tulpanknopparna mot husväggarna och de gula narcisserna på köksbordet. Jag kisar och ser också att våren kommer tidigare och tidigare i Södra Norrland.

Sjö på baksidan

Snö blev sjö i trädgård. Min trädgård i Bergsåker.

SMHI:s statistik är tydlig som ett vårtecken. Läs mer här och här: I morse forsade vårfloden i Selångersån. Under tisdagen hade vi 12 grader och västlig vind i Bergsåker. Under onsdagen var det också tvåsiffrigt. Supervärme på tidningssvenska, för att vara mars. Mycket varmare än på midsommarafton. Och på lördag är det dags för Sidsjö Winter Race igen. Bansträckningen uppges bli snarlik fjolårets. Själv kommer jag att vara funktionär. Frågan är hur vintrigt det blir? Enligt SMHI kommer värmen att dra iväg under fredagen. Prognosen varslar om att det bli snöblask under natten mot lördag följt av uppklarnande väder och någon minusgrad. De

Karin åker skidor

Karin.

t är ingen vild gissning att det blir isigt där ute och rekommendationen till alla som springer är metalldubbade dojor. Sedan kan vi förstås fråga oss om vi inte borde räkna bort mars som en lämplig månad för vinteridrott i Södra Norrlands kustland och söderut, utanför fjällvärlden? När jag och Karin åkte runt Södra berget i lördags så var det fantastiska skidspår. Gissningsvis har samma spår, där det inte ligger någon preparerade konstsnö i botten, blivit utfrätta till oigenkännlighet under den här veckan. Att Vasaloppsarrangörerna lider av hyperstress inför varje Vasalopp vet vi redan. Loppet körs första helgen i mars. Sidsjö Winter Race är ju inte riktigt i samma division och inte beroende av snö heller, men ambitionen är ju att erbjuda en tävling på snö. Kanske är det bättre att flytta alltihop till februari. Att tro att det ska vara vinter så här års är nog att tro för mycket.