Fridays for future i Sundsvall – ett sätt att göra klimatfrågan lokal

Under hösten har klimatlarmen avlöst varandra. Mest oroväckande är förstås att tvågradersmålet kan vara för optimistiskt lagt. I det här inlägget ska jag redogöra för vad du kan göra – konkret. En bra start är att delta i den landsomfattande kampanjen #FridaysForFuture. Jag återkommer till den längre ned. 

Först klimatlarmen. Konsekvenserna kan bli värre än befarat av att den globala medeltemperaturen stiger med två grader. Världens politiker kan ha gjort en för optimistisk tolkning när de kom överens om Parisavtalet om klimatet 2015 (som USA sedan lämnade). FN:s klimatpanel, IPCC, gör i dag bedömningen att världen tål 1,5 grader, inte mer. Inte utan risk för det värsta, att det blir förödande för mänskligheten. Enligt IPCC måste vi dessutom ställa om snabbare än snabbt. På ett decennium måste vi få ordning på vår livsstil.

Läs IPCC:s pressmeddelande här:

Läs Aftonbladets sammanfattande artikel om rapporten här:

Läs hela IPCC:s rapport här:

Att klimatfrågan är kopplad till vår livsstil, konsumtionskulturen, de våldsamma marknadskrafterna som river runt världen som om den vore en hundleksak, är dessutom mer tydligt än någonsin.

Veckans affärer (VA) berättade om detta i en artikel häromdagen som du kan läsa här

När vi har hela bilden klar för oss, så är det förstås än mer olyckligt att klimatet åkte på ett bakslag även i det svenska riksdagsvalet. Sett ut ett partitaktiskt och personfixerat perspektiv så var tillbakagången för Miljöpartiet kanske begriplig. Sett ur ett klimatpolitiskt perspektiv, på riktigt, så är det illa.

Här kan du ta del av en lättfattlig utvärdering Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) gjorde av partiernas miljöpolitik inför riksdagsvalet:

Min slutsats är att vi måste bli radikalare. Vi kan inte längre bara vädja till förnuft om vi vill åstadkomma omställning. Vi måste involvera känslor – starka känslor. Vi måste erbjuda en tydlig vision om framtiden som inkluderar hela samhället. Kampanjandet måste bli krävande, inte vädjande. Greta Thunberg, skoltjejen som myntade begreppet klimatstrejk med sin demonstration utanför riksdagshuset i samband med valet, har insett detta. Med evenemanget #FridaysForFuture kan vi följa Gretas exempel.

Läs mer om #FridaysForFuture som nätverket Klimat Sverige ligger bakom här:

Tänk så här: I ett läge när allt pekar på att vi är på väg att ställa till det BIG TIME. När även en affärstidning som VA skriver långa artiklar om problemet. Då finns det ingen anledning att skämmas för att ifrågasätta – allt pekar entydigt på att var och en av oss måste ta ställning och agera. Oavsett vad kompisarna tycker. Jag vet att många upplever just detta offentliga ställningstagande som socialt problematiskt. Att göra som Greenpeace, Svenska naturskyddsföreningen och Miljöpartiet upplevs som extremt, lite som att kliva ut ur garderoben och berätta något väldigt privat, ge uttryck för en rädsla, något halsstarrigt neurotiskt eller bara erkänna en läggning som allmänt ses som suspekt. På sätt och vis är det kanske inte så konstigt, eftersom det i grunden handlar om benhård systemkritik. Vem vill vara en party-pooper? Men tyvärr, systemkritiken är helt central. Vår livsstil håller inte längre.

Onödiga flygresor är onödiga. Onödig konsumtion är onödig … Sammantaget gör dessa onödigheter att framtiden på planeten står på spel.

Vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 jordklot. Saten och den så kallade marknaden hejar på, även om det numera finns väldigt många tveksamma röster i hejaklacken, fullt medvetna om problemet med konsumtionsfesten. Rapport efter rapport pekar ju på att den planetära bristningsgränsen är nära. Och att vi är orsaken.

De makthavare som fullt ut inser detta behöver ditt stöd. De måste ges kraft att våga ta rätt beslut – som nu i samband med regeringsbildningen och de stundande budgetförhandlingarna. Hoppet står till oss själva. Vi lyckades täppa igen ozonhålet genom att byta ut freonerna (ni som växte upp på 80-talet minns). Nu kan vi byta livsstil, och det är inte så himla svårt. En bra start är att sluta skämmas för att du bryr dig. Det är okej att ifrågasätta, även om ifrågasättandet vid fikabordet gör dig obekväm.

Onödiga flygresor är onödiga. Onödig konsumtion är onödig. Onödig köttkonsumtion är onödig. Onödiga bilresor är onödiga. Sammantaget gör dessa onödigheter att framtiden på planeten står på spel.

Ett sätt att tydligt visa vad du vill, att agera, är alltså att delta i #FridaysForFuture i Sundsvall den 30 november kl 12.00 till 15.00 utanför kommunhuset i Sundsvall. Runt om i landet pågår aktionen.

Läs mer om aktionen #FridaysForFuture på Facebook:

En viktig poäng med #FridaysForFuture är att göra klimatfrågan lokal. Att faktiskt påverka kommunpolitikerna. Förutom att synas och visa vad du tycker så kan du överlämna ett medborgarförslag till kommunen, och därigenom så långt det går tvinga kommunpolitiker över hela landet att leva upp till Parisavtalet.

Förslag finns här: klimatsverige.se/fridays-for-future-manifestation-30-november/