Deltaterrängen värd export

Skärmklipp
Jag i mål som nummer 13. Foto: Pessi Liukkonen/Deltaterrängen

Tänk dig en sommarkväll. Solen skiner, klockan närmar sig sex och snart sparkar Sveriges öppningsmatch i fotbolls-EM i gång. Grillarna är tända och pyset från ölburkarna ekar över staden mellan bergen. Hur många drar på sig träningskläderna, packar ungarna i bilen och drar i väg för att springa 5000 meter terränglöpning i Töva, där myggen längtar efter att gå till attack i långgräset? Exakt 275 personer är svaret. Lägger vi till publiken och arrangörerna så var vi över 300 på skidstadion i måndags då den tredje och sista deltävlingen i Deltaterrängen före semesteruppehållet avgjordes.

– Vi tappade säkert tvåhundra löpare på grund av matchen, säger Pessi Liukkonen, banansvarig på IF Strategen.

Sant så. Vid närmare eftertanke är 275 också en rätt otrolig siffra. När Deltaterrängen startade var det som en sysselsättning för skidåkare som sökte en anledning att ta ut sig maximalt och spotta blod även på sommaren. Exakt vilket år allt startade vet jag faktiskt inte. Deltaterrängens tidiga historia är lite höljd i dunkel.

– Jag minns hur det var när jag kom till Sundsvall 1999. Då hade det hållit på ett tag och det var kanske fem som var med och tävlade…, säger Pessi Liukkonen och skrattar.

– … råkade det vara det terräng-DM samtidigt, så kom det kanske fem till, fortsätter han.

Länge stod Deltaterrängen och stampade på den nivån, men så hände något under 2010-talet. Intresset ökade plötsligt.

mix
Foto: Pessi Liukkonen/Deltaterrängen

För två år sedan passerade Deltaterrängen för första gången 100 vid en deltävling. Sedan dess har rekorden kommit tätt. Den 30 maj i år sprang 473 löpare i mål i Bergeforsen, vid den andra av årets sju deltävlingar. Ett uppsving som signalerar att löpningen i allmänhet och terränglöpningen i synnerhet vuxit till en folkrörelse i Medelpad. Deltaterrängen är en fullständig succé. Därför är konceptet värt att titta närmare på. Själv tycker jag att arrangörerna, skidklubbarna Alnö SK, Bergeforsen SK, IF Strategen, Lucksta IF, Matfors SK, Njurunda SK, Stockviks SF och Sundsvalls OK, borde skicka hela paketet på export. Sprida tävlingsformen, för det är den värd.

  • Terrängserien har åldersklasser från 0-6 år hela vägen upp genom alla ungdomsklasserna till motionsklasserna för damer och herrar.
  • Loppen har ingen tidtagning.
  • Anmälningsrutinen är rationell. Deltagarna anmäler sig en gång och använder sedan nummerlappen vid alla deltävlingar och loppen blir enklare att pressa in i vardagspusslet.
  • Att tävla är gratis men löparna kan betala en frivillig startavgift på 20 kronor som går till en fond för unga skidåkare.
  • Distanserna är från 500 meter för de minsta upp till 5000 meter och föräldrarna kan både följa med sina småttingar runt banan och sedan springa själva
  • De tre bästa placeringarna under säsongen räknas. Alla barn och ungdomar som deltar i minst fyra tävlingar får pris.
  • Terrängserien har ett träffsäkert namn, en väl fungerande hemsida med resultat, bilder och information och arrangörerna arbetar bra med att sprida information i sociala medier.
Skärmklipp
Foto: Pessi Liukkonen/Deltaterrängen

Pessi Liukkonen har en egen teori om tillväxten: Lyftet hänger samman med lanseringen av Deltaterrängens hemsida, som Fredrik Nordlander, Stockviks SF (som pekas ut som Mr Deltaterrängen) är upphovsman till. Lanseringen skedde samtidigt som konditionsidrottstrenden slog ut i full blom i kombination med spridningen i sociala medier.

– Man ser ju också att gruppen noll till sex år ökar och att det blir fler och fler föräldrar som börjar springa själva i motionsklassen, säger Pessi Liukkonen, utifrån sin horisont i IF Strategen.

Själv gjorde jag min debut i måndags och slutade som 13:e man i motionsklassen. Min löparkompis i Internationella löpargruppen, Gebremeskel Elias, kom tvåa efter att ha jagat Andreas Svanebo runt den tuffa och fantastiskt roliga banan. Här är resultatlistan och samtliga Deltaterrängens bilder. Räkna med att vi kommer att göra det till en vana att vara med i fortsättningen. Fyra deltävlingar återstår. Den 22 augusti är det dags för Deltaterrängen i Matfors.

Gebre
Gebremeskel Elias i mål som tvåa. Foto: Pessi Liukkonen/Deltaterrängen

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.