När coronakrisen är över har vi en viktig fråga att ställa om vårt sätt att leva

Livet går vidare. Ingen tror nog något annat, pandemi eller inte. Inte ens härdsmältan i Tjernobyl, kärnvapensprängningarna i atmosfären, andra världskrigets industriella massmord eller någon annan vidrig, mänsklig aktivitet i fred eller krig har stoppat det biologiska livet. Inte ens jordens många geologiska katastrofer har stoppat livet. Tvärtom. Här är vi.

Coronavirus.

Samtidigt vore det ett grundligt misstag att tro att vi, mänskligheten, överlever allt. Som art kan vi släcka oss själva. Vi är antagligen ett större hot mot människan än coronaviruset, Covid-19.

När vi bokstavligen kan tillverka triljoner i kronor och dollar för att rädda företag och jobb så måste vi fundera på vad det verkliga priset är.

Debatter rasar just nu i samhället och i sociala medier om epidemiologi, politik och ekonomi. En fråga som ställs är om det är rimligt att krascha ekonomin för att stoppa pandemin? Jag har inget att säga i den diskussionen, mer än att när vi väl tagit oss ut ur den akuta coronakrisen så har vi en viktig fråga att ställa oss om vårt sätt att leva.

Konsumtionekonomi.

När vi bokstavligen kan tillverka triljoner i kronor och dollar för att rädda företag och jobb så måste vi fundera på vad det verkliga priset är. Vem betalar? Som vi levde strax innan coronakrisen så var det med fast beslutsamhet att lämna notan till kommande generationer.

Rädda jobb – ja. Men vill vi verkligen återställa en ordning som skiljer oss från naturen, från skogarna, havet, älvarna och marken, det vi är och det vi är beroende av, organiskt liv, för att rädda en livsstil som rent faktiskt leder till såväl klimatkatastrof som långsam nedmontering av det mänskliga? Som förvandlar oss människor till beteendedata, fri att utvinna och exploatera för stater och kapital?

Boten får inte vara värre än soten, som läkaren säger.

Interiör från ett vårdhem
Interiör från ett vårdhem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.