Plötsligt händer det. I dag, på nyårsdagen, öppnar anmälan till Sundsvall Ultra Trail. David Holmberg, upphovsmannen, som ägnat hösten åt att drömma om stigar, räkna höjdmeter och kartlägga “Gyllene triangeln”, skogsområdet mellan Midskogsberget, Gumsekullen och Södra berget, har lagt taket på 300 startplatser.

David Holmberg 3 och Martin Hammarberg 2

David Holmberg till vänster i målfållan på Drakloppet när det begav sig.

– Det går förstås aldrig att vara helt säker, men jag tror att loppet kommer att sälja slut under våren. Det här är en så pass fin och unik bana att det torde kunna locka löpare från hela Sverige och andra delar av världen, säger han.

David Holmberg vet vad han pratar om. Han har orienterat i trakten under de senaste sex åren i Sundsvalls Orienteringsklubbs färger (SOK). Nu har han med sig SOK i arrangemanget av Sundsvall Ultra Trail, samtidigt som föreningen tagit farväl av Drakloppet.


En så pass fin och unik bana att det torde kunna locka löpare från hela Sverige och andra delar av världen


Själv kom David Holmberg till Sundsvall 2011, med sin sambo, som är från Sundsvall, och till jobbet på sjukhuset. I grunden är han skidåkare, har tävlat för IFK Mora, men är samidigt en högst kvalificerad löpare. I fjol kom David Holmberg tvåa i Bydalen, 50 kilometer i fjällterräng. En lika styv prestation var segern i Tromsdalstind, som trailstjärnorna Emelie Forsberg och Kilian Jornet arrangerar i parets hemtrakter i Tromsö (Tromsö Skyrace). Där var det fråga om 28 kilometer och 2000 höjdmeter. I Sundsvall blir det inte riktigt lika brant, men väl 1880 höjdmeter på den längsta distansen (49 kilometer). Detta ger en höjdkurva nästan i samma klass som Axa Fjällmaraton (43 km/2100 höjdmeter) och i nivå med Höga kusten Trail (43 km/1500 höjdmeter). Nämnde jag att David Holmberg vunnit det sistnämnda loppet också? Själv drar han sig inte för att säga att Sundsvall Ultra Trail kommer att bli ett av Sveriges vackraste och tuffaste traillopp.

trail6

Så här ser det ut. Representativ natur från “Gyllene triangeln”. Foto: Tomas Rex, Sundsvall Ultra Trail.

– Mitt råd är att man ska ta sig an det här som en upplevelse. Det kommer att kräva sin löpare och man måste vara stark för att klara det, men det är ett upplevelselopp. Vad jag hoppas är att vi ändå kommer att få se en bredd av löpare. Även korta distansen kommer att kräva sitt, men där finns många inslag av fantastiska naturupplevelser, som jag hoppas många tar chansen att få uppleva, säger David Holmberg.


Man ska ta sig an det som en upplevelse


Att skramla ihop 1880 höjdmeter vid Medelpadskusten låter lite som en bedrift, men David Holmberg tycker inte alls att det varit särskilt svårt. Han känner sina berg, utan och innan. Start- och målgången kommer att vara på Gusmsekullen, på toppen av Nolbybacken. På vägen kommer löparna att få ta sig an Midskogsberget, Omsberg, Fågelberget och Södra berget. Resten är ren matematik och naturromantik. Bitvis kommer löparna att få uppleva högklassiga exempel på naturstigar och bergstopparna bjuder på hällar, ljung och krummande tallar, berättar han. Under resan kommer deltagarna att få känna både närheten till havet och en touch av Skyrunning. En nyckel har varit att se till att mängden obligatoriska transportsträckor blandas med naturupplevelser i rätt proportioner, konstaterar David Holmberg. Det är därför banorna fallit ut i de aktuella distanserna – 49, 28 och sju kilometer.

– Det är kärleken till löpningen och till skogen som gör att det här blivit av. Jag är jättenöjd, det är min ärliga känsla, säger han.

Tidpunkten för loppet, den 4 juni, kan också bli en framgångsfaktor. Inte bara för att skogen står i sin mest ljusgröna skrud just då, utan även för att de många konkurrerande trailloppen går på höstkanten. Tävlingskalendern är visserligen fylld av spännande lopp även i maj och juni, men att Sundsvall Ultra Trail blivit godkänt som kvalificeringslopp för Ultra Trail du Mont Blanc kan locka många starkta löpare. Sundsvalls stigar och Trail i Norrland kan bara önska lycka till.